Egy kapcsolatot folyamatosan életben kell tartani, sok munkát igényel, ezért amikor elő kell venni egy problémát, azon előszeretettel rágódunk,napokat, heteket és sok esetben túl is gondoljuk azt. Első körben próbáljuk meggyőzni magunkat arról, hogy nincs is gond, biztos mi értettük félre, biztos nem úgy gondolta, keresve a könnyű megoldásokat. Azután, amikor ezekre nincs esély, akkor már kérlelve fordulunk bárhova, valamilyen iránymutatásért, hogy mit is kellene tennünk. Igen ám, de amikor felcsillan a remény egy új módszer kipróbálására, ami segíthet javítani a problémáinkon, akkor azonnal elutasítjuk. De mégis miért? Miért keresünk válaszokat, ha utána nem akarjuk meghallani azokat? Hogy akarunk úgy megoldani valamit, hogy nem akarunk érte semmit tenni?Discover 9 hidden sources of common marriage problems.  https://twitter.com/NeilVenketramen

(forrás: Pinterest)

Tökéletes kapcsolat nincs, mint ahogy tökéletes nő és férfi sincs. De vannak praktikák, amik segíthetnek abban, hogy jobbá tegyük, vagy felpezsdítsük a közös életünket, viszont ezek szintén nem garanciák arra, hogy a felelősséget levegyék a vállunkról. Belefektetett energia nélkül semmi sem működik, bármennyire is szeretnénk elvárni, hogy a társunk egyedül vigye a hátán az egész kapcsolatot, és ha van kedvünk teszünk érte, de igazából a kényelmetlen lépéseket már nem vagyunk hajlandóak megtenni. Miért én? Miért nem ő? Miért nem teszi meg előbb ő? Miért nem kér bocsánatot? A gondolkodás a sok kérdésen, majd az ezt követő szabályok ismételgetése után már nem nagyon lesz kapcsolat, amit meg kellene mentenünk. Később viszont a nagy fájdalom közepette, az ego távozásával csak eljutunk oda, hogy vajon ha ezt megteszem, akkor másképp történt volna? Vajon ha a szeretetemet helyezem előtérbe, és azt nézem, hogy kettőnknek mi a legjobb, akkor nem teljesen mindegy, hogy ki teszi meg az első lépést? Ha számolgatni kell, hogy ki mennyit tesz bele egy kapcsolatba az már régen rossz. 

 

Tulajdonképpen a probléma ott kezdődik, hogy mindenki a másik felelősségével van elfoglalva, de a sajátjait már nem szereti hallani, mert az folyamatosan arra emlékezteti, hogy tennie is kéne valamit, nem csak az elvárásokat sorolgatni. Lesznek olyan szituációk, ahol igenis túl kell lépni a büszkeségeden a kapcsolatod érdekében. De ugyanígy az is meg fog történni, hogy neked fognak megbocsájtani olyanért, amiért nagyon nehéz. Mert csiszolódni kell, alkalmazkodni, de nem úgy, hogy listát adunk a másik kezébe, hogy ezt és ezt és ezt is rosszul csinálod. Rá kell vezetni őt arra, hogy neked mi a jó, mire vágysz,az egész egymás megismeréséről szól. És így talán építhettek együtt egy olyan érzelmi kapcsolatot, amiben jó létezni, és jó így megöregedni is akár. 

 

A másik viselkedésében könnyebb meglátni a hibákat, és a saját boldogtalanságunkért is egyszerűbb mást hibáztatni, mint önmagunkat. Pedig ha hiszed, ha nem, egy dolgot tudsz csak irányítani: saját magadat. Ha nem tetszik valami, csak te tudsz változtatni. Ha boldogtalan vagy, csak te tudod ezt az állapotot megmásítani. De nem fogod megtenni, mert saját magadat sajnálni és a másikra mutogatni jobb érzés. Leveszi a felelősség terhét rólad, ha jól mennek a dolgok benne maradsz, ha rosszul, akkor pedig okolhatod érte a másikat. Lehet ezt is csinálni, csak akkor nem kell csodálkozni azon, ha megcsalnak, ha átvernek, ha tönkremennek a kapcsolataid. 

 

De természetesen az is igaz, hogy lehetsz te a legjobb, megtehetsz akár mindent a másikért, és mégis rosszat kapsz vissza. Akkor az egyet jelent azzal, hogy neked nem amellett az ember mellett van a helyed. Félelmetesebb egyedül lenni, mint benne maradni a megszokott rosszban, de a saját életedet csak te irányíthatod. Te mindig tehetsz azért, hogy jobb legyen az életed, csak elő kell bújni a kifogások mögül. És vállalni a felelősséget a rossz döntéseidért, a halogatásért, a hibáidért, és mindazért a sikerért, jóért, amit elértél. Mert ahelyett, hogy másokkal lettél volna elfoglalva, inkább arra koncentráltál, amin lehetett és tudtál is változtatni. Lehet mutogatni mindenkire, a párodra, a világra, de ettől te még nem leszel boldog. És senki nem fogja helyetted megtenni azokat a lépéseket, amik megoldják a problémáidat.

 

Ne keresd a kifogásokat, lájkold az oldalunkat.:) KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://par-baj.blog.hu/api/trackback/id/tr76538511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása