Párkapcsolati problémája mindenkinek van. Aki azt mondja, hogy neki nincs, az vagy hazudik, vagy házon kívül (is) keresi a boldogságot, így nem különösebben érdekli, hogy mi történik a négy fal között. Bizonyos problémák újra és újra előjönnek, kerülgeted, söprögeted, halogatod, mégsem tudsz túljutni rajta. Majd egy napon arra ébredsz, hogy annyira megmérgezte a kapcsolatodat, hogy már nincs tovább.

8 Steps To Beat The Break-Up Blues.....this is really good advice!

(kép forrása: hellogiggles.com)

1. Megvetéssel beszélsz a másikról

Ez a szakítás első előszele, amit a legtöbbször észre sem veszel. De hogyan is vennéd észre?! Hiszen körülötted mindenki ezt javasolja, és valakinek véletlenszerűen vagy bejön vagy nem. Mert a sértődöttség kezdeti szakaszában elfejted észben tartani a hosszútávú céljaidat, és csak azért küzdesz, hogy az aktuális csatát megnyerd, hogy igazad legyen most az egyszer. És mi lesz azután? Örülsz majd annak, hogy igazad volt, de közben leromboltál mindent? Ér ez ennyit? Tulajdonképpen ez az egész azt jelenti, mint ha te jobb lennél a társadnál, sőt mindenki másnál is. Lekezelő vagy vele azért, mert dühít, hogy nem érti meg azt, amit mondasz neki, vagy nem úgy csinálja, ahogy te azt szeretnéd, ahelyett, hogy megpróbálnál változtatni a kommunikációdon. És mindaddig húzod a sértődöttségedet, míg már nem lesz aki kiengeszteljen, mert olyan messzire taszítottad el magadtól.

2. Kritizálás

Ez az a pillanat, amikor konkrétan azt közvetíted a párod felé, hogy a személyiségével van a probléma. A kritika minden esetben védekezésre ösztönzi a másikat, ami pedig azt jelenti, hogy addig feszíted a húrt, amíg egyszer csak nagyot robban. Ha folyton azt erősíted a másikban, hogy ebben sem jó, abban sem, ezt is elrontotta, az se megy jól neki, akkor miért is akarna veled lenni? Biztos, hogy jó szándékkal teszed, de a létező legrosszabb módon. Lásd meg ezekben az apróságokban a másik valódi arcát. Nyilvánvalóan nem akarta elrontani, nem akarta, hogy veszekedés legyen belőle. Koncentrálj erre, ezzel máris minimalizálod a probléma súlyát, és akkor beszélhettek arról, hogy valójában mit éreztek, mire lenne szükségetek.

3. Védekező felállás

Ez azt jelenti, amikor a veszekedések során úgy reagálsz a felmerülő problémákra, hogy vagy ellentámadsz, vagy hisztibe kezdesz. Nyilván ez egy természetes reakció kritika esetén, mint ahogy azt  az előbb is írtam, DE így képtelenség egy problémát megoldani. Ha áldozatként tekintesz magadra, ott ne is remélj többet. A kritikának egy párkapcsolatban teljesen más jelentése is lehet, ha megtanulod az alapszabályt : fontos, hogy KITŐL jön az információ és MILYEN SZÁNDÉKKAL? A párod biztos, hogy nem akar neked rosszat, de muszáj a tudtodra adnia, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor fogadd el a kritikát, gondold át, és mondd el a párodnak, hogy a továbbiakban oda fogsz figyelni erre. Hát nem iszonyatosan egyszerű? Nem jobb, mint hetekig őrlődni, ölni egymást, vagy csendterápiát játszani?!

Nem azért lesz valakinek sikeres a párkapcsolata, mert mindent tökéletesen csinál. Hibázzál, ha kell ezerszer, tévedj, hozz rossz döntéseket, DE reagálj jól akkor, amikor igazán szükség van rá! Tedd meg azokat a lépéseket, amik mások nem tesznek meg. Ne a könnyű utat válaszd, mert az csak rövidtávon ígér boldogságot. Egy kapcsolatért dolgozni kell. De ez a munka nem fárasztó, és olyan lehetőségeket, érzéseket nyit meg számodra, amiről még álmodni sem mersz.

 

 

Ha pedig a továbbiakban sem szeretnél lemaradni az új cikkekről, lájkold az oldalunkat! :) KATT IDE!

 * forrás: Dr. Gottman

 

A bejegyzés trackback címe:

https://par-baj.blog.hu/api/trackback/id/tr536982637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.12.14. 22:21:07

Attól hogy én tanulok az előző kapcsolataim hibáiból nem biztos hogy akikkel összejövök a jövőben ugyanígy tettek/tesznek ...
süti beállítások módosítása