Érezted már azt, hogy szinte teljesen különböző nyelvet beszéltek a pároddal? Nem értitek egymást, elbeszéltek egymás mellett, és egyszerűen nem tudod átadni neki mindazt, amit gondolsz. Ilyenkor általában erőteljes meggyőződés az az, hogy a másik mennyire nem figyel oda rád, tudnia kéne, gondolnia kellett volna, hogy bizonyos dolgok téged mennyire zavarnak. Hogy nem vette észre? De vajon tényleg mindig a másik a hibás? Vagy lehet, hogy mi nem kommunikálunk jól?

(Stine Sampers) I like how you can't see their faces but instead their simple presence  .

(kép forrása: pinterest decoracion)

Alapvető elvárásnak tekintjük azt, hogy a másik anélkül is tudja, hogy mit gondolunk, mi zavar bennünket, hogy azt mondtuk volna. Valljuk be, ennek szinte lehetetlen megfelelni. A kommunikáció lényege már réges-régen nem az, hogy meggyőzzünk valakit az igazunkról, vagy lenyomjuk a torkán a véleményünket, hanem, hogy addig formáljuk a mondandónkat, míg az ugyanazt az üzenetet közvetíti, mint amivel mi elindítottuk.

Mennyi félreértést eredményez ez az apróság párok között? Mennyi konfliktust előzhettél volna meg? Az egyik félnek meggyőződése, hogy már hónapok óta éreztette a másikkal, hogy nem megy, beszéljék meg, miközben a párjának erről fogalma sem volt. Ismerős? Nem veheted azt alapul, hogy te mit tennél, te mit mondanál hasonló helyzetben. Mivel nem tudhatod, hogy a másik mit érez, mi alapján dönt, mi készteti cselekvésre. A kettőtök közti kommunikációnak egyetlen egy értelme és célja van: a kapott válasz. Nem számít, hogy te mindent elmondtál neki már ötezerszer, az számít, hogy ő vajon ugyanazt értette-e, mint ami az üzenet volt valójában.

Ne sajnáld az időt arra, hogy megismerd a párodat olyan módon is, hogy figyeled a reakcióit, hogy valóban átér-e, amit mondani szeretnél. Hány és hány vitától szabadíthattad volna meg magadat, ha ezt is szem előtt tartod? Ha odafigyelsz erre az apróságra, akkor többé nem fogtok egymás mellett elbeszélni és lehetőségetek lesz arra, hogy valójában megvitassatok dolgokat. Persze ettől még lesznek összezörrenések, konfliktusok, de mennyivel jobb érzés az, hogy értitek egymást, és ennek tudatában tudsz döntéseket hozni. És nem kell meglepődnöd azon, hogy tegnap még szeretett, de ma már szakítani akar, hát mégis mi ütött belé? Sokkal hasznosabb ez az egyszerű technika, mint gondolnád.

 

Ha nem akarsz lemaradni a legújabb bejegyzésekről, lájkold az oldalunkat! :)

KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://par-baj.blog.hu/api/trackback/id/tr206844695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása