A világ kezd egy másik irányba fordulni. Mindenki hiányérzettel küszködik a munkahelyén, a pénztárcájában, a párkapcsolatában, a lelkében, az egész életében. Az elégedettség hiánya méregként hatja át a hétköznapokat, és teszi ezt úgy, hogy már fel sem tűnik senkinek sem. Ez a természetes a mindennapi kommunikációkban, a média is ezt erősíti meg a tv nézőkben, talán ez is okozza mindazt, hogy Magyarország a 110. helyen végzett az ENSZ World Happiness Report nevű 2013-as felmérése alapján. Vajon valóban ennyire boldogtalanok lennénk?

szerelem_dontes_boldogtalan_hala_elfogadas_vizsga_tetel_ido_tapasztalat.jpg

Az elégedettség egy olyan lelki folyamat, ami bárki számára elérhető, aki szeretné életének irányítását a saját kezébe venni. Számos olyan esemény történik velünk, amit nem tudunk befolyásolni, de a reakciónkat igen. Mi döntjük el, hogy jónak, rossznak címkézzük-e az eseményeket, mindezt annak tükrében, hogy pontosan tudod, hogy ez milyen következményekkel jár majd.

Mindannyian átéltünk már vizsga előtti drukkhelyzetet, amikor érzed, hogy az agyad nem képes több információt befogadni, nem is emlékszel már a tételek címére sem, és leginkább úgy érzed magad, mintha egy cintányérozó majom tapsikolna a fejedben. Mégis doppingolod magad, át kell menned, és elhiszed, hogy szuperhős képességeid átsegítenek ezen a kínos 15 percen. 15 perccel később a legnagyobb császárként lépsz ki a teremből, és fogadod az elismerő bókokat, hiszen zsenialitásodat egy 2-es érdemjeggyel jutalmazták. De ez a jegy többet ér akkor számodra, mint a legdrágább herendi tulipános vázák bármelyike.

Stresszhelyzetben az ember képes magából a legtöbbet kihozni, és egy félelemmel teli szituációba bátran beleugrani, majd győzelemittasan lépkedni az elégedettség kitaposott útján. Ez egy megmérettetés, még ha a „könnyebb” fajtából is való, ahol te döntöd el, milyen mentális közegbe ágyazod bele azt a helyzetet, ami elé az élet állít. Ezekből a tanulságokból tudsz később építkezni, amikor már nehezebb, kíméletlenebb szituációkat kell megoldanod.

Sok negatív tapasztalattal is gazdagodsz ez idő alatt, ami később nagy százalékban befolyásolja, hogy mire hogyan reagálsz. Elmenekülsz-e a fájdalmak elől, vagy szembefutsz velük? Vállalod-e konfrontációt a pároddal, hogy megoldjátok a problémáitokat, vagy homokba dugod a fejed és várod, hogy az idő megoldja helyetted? Az idő mindig megoldja. Csak nem biztos, hogy úgy, ahogyan azt te szeretnéd.

Ezért gyakorolj, figyeld magad! Vedd észre, amikor panaszkodásra készülsz, vagy elkezded azt számolni, hogy mi minden hiányzik az életedből. Fékezd meg a negatív gondolataidat! Legyél inkább hálás mindazért, amid van, ne várd meg a figyelmeztető jeleket, amik elhozzák neked azt a fájdalmat, ami által végre értékeled azt, ami számodra megadatott. Hiszen először mindig kisebb figyelmeztetések jönnek, majd nagyobbak és nagyobbak, míg végül észbe nem kapsz. De akkor már általában meg is fizetted ennek a leckének az árát.

Mindig dönthetsz, választhatsz! Ezt akkor se felejtsd el, amikor nagyon mélyen vagy. Minél jobban fáj, annál nagyobbat tudsz ugrani. A boldogság nem jár mindenkinek. Ahogy Csernus doktor mondaná:

„Aki ahelyett, hogy önmagát fejlesztené, bűnbakot keres, és a saját nyomoráért másokat hibáztat, az nem érdemli meg a boldogságot. Azért nem, mert nem vállalja a saját életéért a felelősséget.”

Mindegy mennyiszer hibázol, mennyiszer esel el, csak ne felejts el felállni! Az életedet számos kudarc és sikerélmény tarkítja, vajon ki dönti el, hogy melyiket veszed alapul? Ki dönti el, hogy nevess-e a szerencsétlenségeden vagy búslakodj egy sarokban? Vajon hogyan sikerül gyorsabban felállnod? Vajon a panaszkodás visz közelebb az álmaidhoz? Ki dönt?

1 like a facebook oldalunkon, és máris 1 boldogtalan emberrel kevesebb! :)

KATT IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://par-baj.blog.hu/api/trackback/id/tr565781099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2014.01.26. 11:30:30

Szerencsére nem a "világ" fordul ilyen irányba, hanem csak mi.

ekat 2014.01.26. 11:30:56

Számomra egyszerűen megdöbbentő, hogy mennyire negatív a munkahelyemen mindenki, és mennyire mindig, mindenben csak a rosszat látják. Nem fér a fejembe, hogy miért nem veszik észre, hogy a saját életüket nehezítik ezzel?

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2014.01.26. 11:31:05

Szerintem már az is tök sokat számít ha az ember nem néz reklámokat, nem lapozgat reklámújságokat. És máris nem szembesül azzal hogy kijött a még újabb, még jobb, valami most még olcsóbb, stb. és ettől nem érzi magát szarul.

béla a görög (törölt) 2014.01.26. 12:42:07

Alapvetően igazad van! de személyes véleményem, hogy a pl. GYÜLŐLET igen is lehet hasznos! csak irányítani, kordába tartani kell tudni.
Ugyanúgy doppingszer /én annak használom/, csak arra kell vigyázni, hogy ne a gyülőlet uraljon téged! Eszközként használd. Legyen célod. Azt az energiát amit megmozgat benned fordítsd arra. Ez nem egyszerű és nem triviális.

Jolka40 2014.01.26. 13:47:51

A gyerekek-fiatalok számára kötelezővé tenném a Zorba c. film megnézését. Aki még nem látta, és van rá lehetősége, nézze meg.

Mevrouw Kaos 2014.01.26. 13:48:26

Egy gazdasagilag elhetobb kornyezetben megszunne ez a pesszimizmus.

innerchild (törölt) 2014.01.26. 13:49:11

@béla a görög: A gyűlölet sohasem fog dolgokat jó irányba fordítani és akkor is téged pusztít amikor azt hiszed, hogy nem. Ha a gyűlöletet használod doppingnak, ughyanúgy fogsz járni vele mint pl. a methamfetaminnal. A lelked fog úgy kinézni tőle ahogy az emberek néznek ki testileg a methamfetamintól.
Most még talán kordában tudod tartani, de eljön az idő hogy nem fogod tudni. Hagyj fel vele! Ez az egyetlen értelmes amit tehetsz!

innerchild (törölt) 2014.01.26. 13:50:09

Úgy tűnik hamarosan emiatt az általános hozzáállásunk miatt komoly leckét fogunk kapni.
A világ tele van egoizmussal, gyűlölettel, ignoranciával. Emellett folyamatos a természetpusztítás, a pazarlás, a fizikai és a spirituális környezetszennyezés egyaránt.
Ez nem mehet így tovább.
Hiába mi vagyunk az egyik legboldogtalanabb nemzet, a sokat istenített nyugat sem jobb. A magasabb életszínvonal nem okoz magasab morális értékrendet.
Csak nézzük pl az USA-t, ahol pl. sokkal vidámabak, de kiket kérdeztek?
Náluk a legmagasabb!!! a világon a börtönben lévők aránya, 100000-ből több mint 700 amivel megelőzik az oroszokat is.
Optimista egy nemzet ugye?
Valami sántít ezzel a felméréssel.

innerchild (törölt) 2014.01.26. 13:51:04

Csernus doktornak alapvetően igaza van. Nekem szimpatikus ember bár vélek felfedezni némi turbulenciát a személyiségében. Túl szigorú önmagához és másokhoz is.
Az pontosan így igaz, hogy az erőfeszítések visznek minket előre, nem a kifogások.
Ha azt akarjuk, hogy az életünk olyan színes legyen mint a szivárvány, a napsütés mellé el kell tudnunk fogadni az esőt is.
Minden eseményből lehet valamit tanulni és egyéb dolgonk sincs igazán az életben tulajdonképpen.
Sajnos sokszor választani kell, mindenki boldog életet szeretne természetesen, de a bölcs arcán a barázdákat a fájdalom ekéjével szántották.
Ha örökké csak a saját boldogságunkat hajszoljuk, el fog szaladni előlünk hiszen kergetjük. Éljük az életünket harmóniában, csendben, alázattal a sors felé és a boldogság meg fog érkezni, talán nem olyan formában ahogy várjuk, de mindenképpen. Az önző célok hajszolása nem fog tartós örömöt hozni az biztos.
Ez nem azt jelenti, hogy áldozzuk fel magunkat, csak egyféle egyensúlyt, ami a kulcsa mindennek.
Hogy mikor történik velünk jó és rossz, nem tudjuk megítélni. A jó és rossz nem azonos a kellemes-kellemetlennel.

2014.01.26. 13:53:06

@Kínai cuccok tesztje: Szerintem ennek már rég nincs köze a fogyasztói társadalom, és szerezd meg a legújabb kütyüt típusú dolgokhoz, és materiális javak utáni ácsingózáshoz. Azon már -kevés kivétellel- túllépett a társadalom szvsz. A devizahitelek bebukásának egyetlen haszna az volt, hogy felébresztett mindenkit, addig nyújtózkodjon amíg a takaró ér. Mamár az igazi gond, hogy egyszerűen pengeélen egyensúlyozunk mindennap a szakadék felett, nincs kontrollunk az életünk felett, egyszerűen sodródunk a mindennapokkal kilátástalanul, olykor elmerítenek nyakig a szarba, anélkül hogy a beleegyezésünket kérték volna. A munkaalapú társadalomban előállt az a példátlan helyzet, hogy nincs munka, (vagy ha van, abban sincs sok köszönet) nincs megélhetés, csak hitel, számlák, törlesztenivalók, büntetések, szankciók, betarthatatlan szabályok, létbizonytalanság, és egy olyan ország, ami orrba-szájba szopatja a saját adófizető állampolgárait. Ahol semmi nem működik normálisan, a korrupción kívül, ahol két ismeretlen járókelő zsigerből szembecsulázza a másikat az utcán. Na így legyél optimista... Hol van itt már a rongyrázásról szó...

Én nem mondom azt, hogy búvalbaszott életet kell élni, keseregni mindig mindenen. Nyilván meg kell, és meg is lehet találni a mindennapi apró örömöket is, de megmondom őszintén idegesít a hurráoptimizmus is, amikor egy ilyen egyértelműen alávaló helyzetben valaki azt mondja, márpedig nem érti miért látják az emberek mindenben a rosszat. Kurva egyszerű: azért mert eljutottunk oda, hogy lényegében minden rossz. Ez nem vízió, nem pesszimizmus. És ehhez tényleg nincs köze a birtoklott anyagi javakhoz, sokkal inkább a rosszul működő, felborult értékrendű társadalomhoz, és az érzéshez, hogy nincs beleszólásod életedbe. Egyébként a legjobb módszer a boldogságkereséshez pont a cikkben is taglalt struccpolitika. Minden inputot (tévé, rádió) kicsukni, és igyekezni nem tudomást venni a világról.

stim 2014.01.26. 14:06:20

A pozitív hozzáállás bizalom és önbizalom kérdése. Gazdasági tényező is a bizalom; egyes felmérések szerint az üzletek 50%-át ez segíti elő. Ha nincs bizalom (hit, önmagába vetett hit-->hitel) akkor belassul a gazdaság is, hit, bizalom nélkül nincs tartós kapcsolat sem.

Lelki folyamatokról beszél az író; helyben vagyunk. A lelkiismerethez önismerethez tudni kell, hogy miről beszélünk. Mi a fene az a lélek?

Én nem mondom, hogy mindenki legyen vallásos de a lélek nevű dologgal, a hittel a reménnyel a vallások többezer éve foglalkoznak és nem véletlen él tovább, nem véletlenül boldogabb aki hisz. Akár Istenben, akár önmagában, akár valamiben ami mozgásban tartja.

Hogy is éneklik a Hitetlenség átka c. Szörényi-Bródy dalban?

"Nem lehet, nem lehet,
értsétek meg nem lehet,
hit nélkül sem alkotni
sem élni nem lehet"

A vallások közmegegyezésen alapuló társadalmi viselkedési, együttélési formák.

Volt egy Nietschze nevű alak aki azt mondta, hogy az erkölcs az alacsonyabb rendű néptömegek igénye, hogy megvédjék magukat az erősebbektől tehát aki elég erős annak nem kell erkölcsösnek lennie. Szifiliszben halt meg. Biztos a szifilisz nem ismerte az erkölcsöt és erősebbnek találta magát Nietschzénél:)

Visszatérve a pozitív gondolkodáshoz. Aki egy szerencsésebb sorsú országban össze tudja hasonlítani azt a világfájdalmat azzal ami idehaza van az tudja mi kellene ide. Szerencsésebb sors:) De amíg ez nincs addig az van ami és abból kell tudni kihozni amit lehet.

Jellegzetes hazai jellemhiba a panaszkodás. Aki panaszkodik az önmagát rombolja és a környezetét is. A gondolataiddal teremtesz (mert mi mással?) tehát ha azt mantrázod, hogy neked szar akkor hidd el, úgy is marad, hiszen ez a hited, ez a rögzült eszméd.

A másik gyakori jellemhiba az irigység. Akinek nincs önkritikája az irigyli azt aki többre vitte mint ő. Én nem ő vagyok. Én magamhoz képest tudok fejlődni, nem hozzá képest. Csak irigykedni káényelmesebb mint tanulni, dolgozni, fejlődni.

A kereszténység jóindulatra, pozitív hozzáálláűsra tanít ami emeli, segíti a társadalmat.

A buddhizmus arra tanít, hogy a 4 legfőbb belső veszély a ragaszkodás, a tudatlanság, az önsajnálat és a félelem. Aki gyakorolja ezeknek a negatív tulajdonságoknak az ellenpárját az felszabadul a szenvedés alól.

A panaszkodás, az irigykedés szenvedés. Miért várod el, hogy ezekben társaid legyenek? Akiktől ezt várod rosszat akarsz nekik. Olyan rosszat mint amilyen neked. Nem lenne neked jobb ha inkább jobb lenne neked?

Egy volt kollegám azt mondta, ha kormányoldali médiát olvasol azt hiszed, hogy ez itt már4 Tündérország ha az Indexet akkor pedig a következő pillanatban elnyeli az országot egy fekete lyuk.

Egy kis jóindulatú, egymást segítő nem felzaklató, nem mocskolódó de inspiráló, nem rendszeresen félelmet keltő de bátorító újságírás sokat lendíthetne a rossz beidegződéseken amiről a negatív sajtó is tehet. A félelem az elme gyilkosa. Megszünteti az objektivitást, a tervezőkészséget, az alkotóerőt. Tanuljuk meg bátorítani egymást! Aki fejlődni akar az tudja, hogy errefele van a megfelelő irány. A félelmben tartott emberek pedig könnyen szavaznak a saját érdekük ellen is akár.

Bubba Rogowski 2014.01.26. 16:00:50

"...öreg, de elégedett arc volt, egy olyan emberé, aki lassú kortyokban kiitta az élet keserű poharát, és nagyjából-egészéből arra jutott, hogy whisky, ráadásul finom whisky van benne." Neil Gaiman

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.01.26. 16:00:53

A túlzott pozitivizmus is egészségtelen. Egy belső és külső realitásokkal számoló egyensúlyban lévő önértékelés segíthet a boldogság felé vezető úton. De hogy mindenki számára ugyanaz jelentené a boldogságot, teljes tévedés.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2014.01.26. 16:01:03

@innerchild:
Ne keverd a szezont a fazonnal, látszik, hogy még kicsit se néztél utána.
Amerikában azért van annyi ember börtönben, mert teljesen más a büntetőjog rendszere és minden minimális, agresszitól mentes kábítószervétségért kötelező lett sokkolóan hosszú börtönbüntetést kiszabni a nyolcvanas évektől. Ráaádásul mindenki, aki egy drogügyben valamilyen folkon érintett lett (akár csak azért, mert mondjuk "falazott" egy dealernek), ugyanolyan mértékben felelőssé tették a főbűnt illetően is, mint azt, aki valójában elkövette.
A bíróknak kötelező minimum büntetéseket írtak elő és nagyon minimális mozgásteret a büntetések kiszabásában. Gyakorlatilag az ügyészek kezében volt a döntés, milyen súlyú bűnnel vádolják meg és milyen büntetést kérnek a vádlottra.
Míg a bírók idősebb, nagy jogi tapasztalattal rendelkező emberek többnyire, akik képesek mérlegelni sokféle körülményt és nagy eséllyel helyes mértéket választani a büntetésnek, de az ügyészek többnyire fiatal, törekvő karrieristák, akik minél több sikeresen lezárt ügyet akarnak - és gyakorlatilag az ő szerepük ilyenkor sokkal meghatározóbb volt.
Tehát ebből nem annyira Amerika morális válságát vagy boldogtalanságát lehet levezetni, inkább törvényhozási hibákat és teljesen félresikerült drogellenes politikát.

na4 2014.01.26. 16:38:23

Minden a két füled között döl el.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.01.26. 16:38:28

@Mevrouw Kaos: pl afrikában a busmanok a legboldogabbak,pedig semmilyük sincs!
A civilizált embernek rosszak a példaképei és a céljai.

innerchild (törölt) 2014.01.26. 18:30:51

@Daily Shark:
Nyilván igazad lehet, bár az is mutat valamit, hogy mekkora a kábítószerfogyasztás.
Kábítószert általában nem a boldog és elégedett emberek fogyasztanak hanem éppen azok akik valami pótszert keresnek, függetlenül attól, hogy azt most egy sötét utcában egy szegény csinálja, vagy egy jómódú egy előkelő buliban. Mindkettőnek valami hasonló hiányérzete van.

innerchild (törölt) 2014.01.26. 18:30:56

@Daily Shark:
Nyilván igazad lehet, bár az is mutat valamit, hogy mekkora a kábítószerfogyasztás.
Kábítószert általában nem a boldog és elégedett emberek fogyasztanak hanem éppen azok akik valami pótszert keresnek, függetlenül attól, hogy azt most egy sötét utcában egy szegény csinálja, vagy egy jómódú egy előkelő buliban. Mindkettőnek valami hasonló hiányérzete van.

SFI 2014.01.26. 19:30:02

@Jankove: A lényeget nagyon jól megfogalmaztad,de szerintem az se feltétlenül jó ha minden külső információ forrásától elzárjuk magunkat.Arra azért szükség van (legalábbis bízok abban hogy vannak még olyanok akiknek fontos)hogy tájékozottak legyenek sokféle témában.Az más kérdés,hogy alkati kérdés ki hogy tudja kezelni,feldolgozni az infókat,és ez által milyen hatással van rá.Sajnos a mindenkori hatalomnak mindig az az érdeke,hogy olyan infókkal bombázza az embereket amik olyan módon befolyásolják az átlag embereket amik hatására nem gondolkodnak csak teszik a dolgukat mint a robotok.Ebből a szempontból szerencsésnek mondhatom magam,mert bár hírfaló vagyok,nem tudnak negatívan hatni rám,egyszerűen csak konstatálom a kapott adatokat.Ahogy más is megjegyezte minden a fejben dől el,felül kellene vizsgálni vágyainkat,elvárásainkat és többet foglalkozni saját magunkkal.

béla a görög (törölt) 2014.01.26. 20:56:38

@Gyurma73:
"A civilizált embernek rosszak a példaképei és a céljai."
Ezt azért gondold újra.
Európában volt 2 világháború, utána kb. a bushmanok szintjére kerültek. Volt boldogság, hogy túlélték de azért akkora nagy boldogság nem volt.
Ha felmerül a kérdés, hogy mikor szeretnék élni, én mindig mondom, hogy a 70-es években a hippi korszakban. Kb. mind nyugaton, mind Magyarországon az volt az az idő amikor a háború már elég távol volt, és még nem a kényszerértékesítésről szólt az élet nem a túlélésről szólt de még nem is a túltermelésről. Az emberekben nem kérdőjeleződött meg hogy van-e értelme annak amit csinálnak. Tanultak, dolgoztak, pénzt kaptak, építkeztek, fejlődtek. Kb. mint a pesti tőzsde első 10 éve. Szép, szép mindig csak felfelé.
---
Én nem hinném, hogy feltétlen a bushmanok lennének a követendő példa.
Ki vannak ők szolgáltatva sok mindennek. A nyugati civilizáció lehet, hogy nyűgös és lehet túl összetett és bonyolult és nyögvenyelős, de még mindig a legtöbb benne élő ember számára jó. Ennek egyik feltétele, hogy az átlagembert békén hagyják.
Ami Magyarországon a baj, hogy az emberek fejébe azt akarják beverni, hogy ez nem jó nekik. És piszkálják az embereket. (hatalom, egyház)
Meg kéne tanulni élni egy ilyen világba és nem világot váltani...
Lehet a kicsi szép (small is beautiful) de sokba kerül :)
--
szóval én azért nem dobnám ki csak úgy a civilizációt, mert momentán nem tetszik
süti beállítások módosítása